Az álláskeresők enciklopédiája
Szakmai partnerek
Miben segíthetünk?
...az álláskereséssel kapcsolatban?

Állásbörzék

Egy állásbörze fő célja, hogy közvetlen kapcsolat alakulhasson ki a cégek és az álláskeresők között.  

Egy állásbörze nemcsak azoknak jelent előnyt, akik munkát keresnek, hanem a vállalatok is megmutathatják magukat, illetve termékeiket. Sok cég már eleve úgy érkezik ezekre a kiállításokra, hogy nemcsak állások, hanem belföldi és külföldi gyakornoki pozíciók is megbújnak a tarsolyukban.

Hogyan készüljek fel az állásbörzére?

1. Öltözzünk fel szépen!

Nagyon fontos az, hogy milyen az első benyomás rólunk a cég képviselőjében. Ezt a megjelenésünkkel pozitív irányba befolyásolhatjuk. Nem kötelező öltönyt vagy kosztümöt felvenni egy állásbörzére, de mindenki tartózkodjon a mackónadrág-póló összeállítástól. Aki elegáns, és jól is érzi magát a bőrében, sokkal magabiztosabb!

2. Készüljünk fel a kiállítókból!

Nem szabad csak úgy „beesni” egy állásbörzére, a rendezvény honlapján általában szerepel a kiállító cégek listája. Válasszuk ki a kínálatból azokat a munkaadókat (10-12 céget), amelyeknél szívesen dolgoznánk, ismerjük meg a tevékenységüket, olvassuk el a róluk megjelent cikkeket, böngésszük a honlapjukat (ahol sokszor a vállalat alapelveit, szervezeti felépítését, munkakultúrájának leírását is megtaláljuk).

3. Írjuk meg előre a kérdéseinket!

A legrosszabb kérdések egyike a „Mivel foglalkozik a cég?” vagy a „Mennyit lehet ezzel a munkával keresni?”. Ilyen indítással biztosan elvágtuk magunkat. Ha viszont a beszélgetés során kiderül, hogy felkészültünk a cégből, az jó pont lehet. Ha az érdeklődésünk felkészültséget tükröz - mint például „Hallottam, hogy helyezést értek el a tavalyi munkahelyi ranglistában. Ezért is vagyok kíváncsi arra, hogy mit kínálnak a dolgozóknak” vagy „Olvastam, hogy bővítik a magyarországi call centereik számát. Pontosan kiket keresnek, és hogyan néz ki a felvételi?” -, akkor nőhet az esélyünk.

4. Nyomtassuk ki több példányban az önéletrajzot!

Több példányban nyomtassuk ki az önéletrajzot, készítsünk egy általános bemutatkozó anyagot. Vigyük magunkkal pendrive-on is. Ha már előre tudjuk, hogy milyen pozíciókat hirdet a börzén álmaink munkaadója, akkor szabjuk a konkrét állásra az önéletrajzot. Ez jó pont lehet. Ha a börze honlapján a pozíciók nem szerepeltek, akkor is készíthetünk a konkrét állásra önéletrajzot. Hogy hogyan? Egy kétnapos állásbörzén az első napon tájékozódjunk, a másodikon pedig már cégre, pozícióra szabott önéletrajzzal érkezhetünk. A kiállítók azokat általában megjegyzik, akik jó benyomást tettek rájuk - ha másképp nem, akkor az önéletrajzra feljegyzik, hogy az adott érdeklődőre vissza kell térniük.

5. Vegyünk részt a felkészítő napokon!

Az állásbörzéken - vagy néha már napokkal, hetekkel a rendezvény előtt - úgynevezett "felkészítő napokat" is szerveznek. Általában itt kérhetünk öltözködési tanácsokat, megmutathatjuk az önéletrajzunkat egy szakértőnek, aki kijavítja a hibákat, kipróbálhatunk egy állásinterjút, pszichológiai teszteket tölthetünk ki, előadásokon és tréningeken vehetünk részt, valamint néha nyereményjátékokat is szerveznek. A börzék honlapján találjuk a programokat.

További hasznos cikkek:

Állásajánlatok

Tartalomjegyzék
1
ÍGY ÉLJÜK TÚL AZ ÁLLÁSUNK ELVESZTÉSÉT
2
ÁLLÁSKERESŐ LETTEM
3
ÍGY LEGYEN TÖKÉLETES AZ ÖNÉLETRAJZUNK!
4
AZ ÁLLÁSINTERJÚ
5
REMÉNYEK ÉS KÉTSÉGEK – VAJON ÉN KAPOM MEG AZ ÁLLÁST?
Kérdésed maradt a saját elhelyezkedésedre vonatkozóan?

Akkor hívd a Soproni Jóleső Segítség Álláskereső Kékszámát, ahol tapasztalt és sokszínű tanácsadó csapat várja a hívásokat minden hétköznap 9 és 15 óra között.

Álláskereső kék szám: 06 40 201 110

Úgy érzed már felkészültél az álláskeresésre?

Akkor vágj bele, találd meg álmaid munkahelyét a Profession.hu kínálatában.

Támogatók
Az Álláskeresők Enciklopédiája nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül
Ezt keresték mások
Impresszum | Copyright 2015 allasiranytu.hu