Az álláskeresők enciklopédiája
Szakmai partnerek
Miben segíthetünk?
...az álláskereséssel kapcsolatban?

Az állásinterjúk típusai

Sokféle állásinterjú létezik, ezekre sem árt előre felkészülni. Hiszen nem mindegy, hogy csoportos interjún vagy épp stresszinterjún veszünk részt. Mindegyik más és más.

Az állásinterjúk típusai:

1. Telefonos interjú

Ez a kiválasztás első köre, az első szűrő. A cég képviselője felhívja az önéletrajzban megadott telefonszámot, elbeszélget a jelölttel, majd eldönti, hogy behívja-e egy személyes találkozóra.

Néhány tipp:

 • Legyünk naprakészek! Tartsuk észben, hogy hová jelentkeztünk, milyen pozíciókra küldtük el a pályázatunkat, tanuljuk meg az önéletrajzunkban szereplő adatokat, hiszen ha megcsörren a telefon, nem mindig lesz alkalmunk „puskázni”. A tanácstalanság, felkészületlenség pedig nem vet ránk jó fényt.
 • Valljuk be, ha nem alkalmas az időpont! Fontos, hogy ne az utca forgatagában bonyolítsuk le a beszélgetést. Ha mégis ott érnek utol, kérjünk egy számot és hívjuk vissza bátran egy nyugodt helyről a leendő munkaadót. Ezzel komolyságot, megfontoltságot sugárzunk, ami rögtön fél siker.
 • Maradjunk nyugodtak, de válaszoljunk lelkesen! Ha esetleg nem világos a kérdés, vagy nem hallottuk rendesen, nyugodtan kérdezzünk vissza. Minden választ fontoljunk meg. Legyünk optimisták, mosolyogjunk, hiszen hiába nem lát minket az interjúztató, a beszédünkön ezt hallani fogja.

2. Mélyinterjú

A mélyinterjú nem a jelentkező kitárulkozását jelenti: az interjúztatónak kell egészen mélyre „leásni” az jelölt szakmai tudásában, kompetenciáiban, hogy megtudja, alkalmas-e az adott pozícióra, vagy sem. A mélyinterjú teljes képet alkot a pályázó munkájáról, az ehhez fontos emberi tulajdonságairól, de az ambícióiról is. Régi dolgokra, érzésekre és élményekre kérdeznek rá, a motivációk izgatják az interjúztatót, és a jelentkező döntéseinek az okai is érdeklik. Ez az interjútípus eléggé szubjektív, ha szimpatikusak vagyunk az interjúztatónak, több esélyünk van az álláselnyerésére.

Néhány tipp:

 • A mélyinterjú általában elég hosszú, az időtartama háromnegyed és másfél óra is lehet.
 • Nemcsak szakmai kérdések merülnek fel, hanem a jelölt személyiségét, motivációit is kutatják.
 • A mélyinterjú soha nem csoportos interjú, egyetlen jelentkezővel beszélgetnek, de több interjúztató is jelen lehet, sőt interjúsorozaton is részt vehet az illető – ekkor a szakmai vezetővel, a HR-essel külön-külön beszélget. Nehéz, de próbáljunk meg ráhangolódni a különböző emberekre az egymást követő beszélgetéseken.

3. Tesztek az állásinterjún

A nagyvállalatok nagy része használ pszichológiai és személyiségteszteket a kiválasztás során. A tesztek objektív eredményeket hoznak, ezzel ellensúlyozzák a szubjektív emberi döntések súlyát. Egy jó teszttel olyan információkat kaphatnak, amelyet egy interjúval nem sikerült volna megtudni. Ám a pszichológiai tesztekkel egy kis probléma: néha olyan dolgokat is felszínre hoz a jelentkezőkről, amelyek nem tartoznak a munkaadóra (például hogy vannak-e kisgyermekkorából adódó elfojtásai, vagy épp milyen a magánélete).

Tipp:

 • Ne hazudjunk! A tesztekben megpróbálják kiszűrni azokat a válaszokat, amelyek a konvencióknak megfelelni vágyó jelentkezők adnak. Érdemes őszintének lenni, nem pedig azt írni/mondani egy személyiségteszten, amiről úgy gondoljuk, hogy az a "jó válasz".

4. Csoportos interjú, assessment center (AC)

Az értékelő központ (assessment center, AC) hatékony, emiatt egyre népszerűbb, bár elég drága módszer. A potenciális munkatársak meghallgatása mellett a cégvezetés megfigyelheti, hogy a jelöltek hogyan állnak a mindennapi munkához, hogyan vesznek részt a vállalat életében, azaz milyen munkaerővé válnak. Az AC-t általában a kiválasztás utolsó körében alkalmazzák, próbák sorozatából áll, amelyek a munkakör legfontosabb feladatait vonultatják fel. A leendő főnök egy teljes napon keresztül megfigyeli a jelölteket. A pályázók egyéni és csoportos - 6-8 fős - feladatokat oldanak meg, eközben a munkájukat ellenőrzik.

Néhány tipp:

 • A gyakorlatban mutathatjuk meg, mit tudunk. A szituációk során a pályázó spontán reakcióit is megfigyelik, sokkal objektívebb képet kap a cég képviselője a jelült személyiségéről, a szakmai felkészültségéről, mintha csak beszélgetnének róla. A jelentkező is a saját bőrén tapasztalja meg, milyen az adott cégnél dolgozni.
 • Soha ne alakoskodjunk! Az a legfontosabb, hogy mindenki önmagát adja, ne görcsöljön, és a legjobb tudása szerint, lelkesen végezze el a rárótt feladatokat.
 • Így éljük túl az egész napos interjút!

5. Stresszinterjú

Főként a nagy felelősséggel járó vezetői, illetve a problémás emberekkel foglalkozó ügyfélszolgálati állásokra pályázók találkozhatnak a stresszinterjúval. Ez a felvételinek egy ritkán használt, speciális fajtája: az interjúztató durván beszólogat az aspiránsnak, kritizálja és agresszíven kérdezgeti. Egy ilyen megmérettetésre alig készülhetünk fel, szinte minden a személyiségünkön, adottságainkon múlik.

Néhány tipp:

 • Adjuk saját magunkat! A stresszinterjú egy komoly vizsga. Ezt az interjútípust direkt arra találták ki, hogy megvizsgálják, hogyan viselkedik a leendő munkatárs fokozott érzelmi állapotban, szorongatott helyzetben - tehát olyan szituációban, amilyennel találkozhat a későbbi munkája során. Itt nagyon nehéz megjátszani magunkat, az őszinteség a legkifizetődőbb. A cél az, hogy az előre betanult, a cég profiljának megfelelően kialakított, bebiflázott válaszok mögül előcsalogassák a pályázó valódi személyiségét.
 • Maradjunk nyugodtak! Szándékosan nyomott légkört teremtenek, kényelmetlen, néha oda nem illő kérdéseket is feltesznek. A válaszok gyakran érzelmi alapon születnek, és azt nézik, hogy az egyes kérdésekre hogyan reagált – a szavaival és a testbeszédével – a felvételiző.
 • Nem lehet felkészülni rá. Gyakran a jelentkező nem is tudja, hogy stresszinterjún fog részt venni. Néha csaknem egy órán keresztül váratják az interjú előtt a pályázót, hogy fokozzák az idegességét, máskor viszont rögtön elkezdik a "vallatást". Jellemzően félelmet, bizonytalanságot próbál kelteni bennük a HR-es.
 • Fogjuk fel játékként! A lényeg az önbizalom, a pókerarc és a stratégia - stresszhelyzetben azonban gyakran nem működnek az előre felépített sablonok. A másik taktika a pozitív gondolkodás. Ha a pályázó "játékként" fogja fel a helyzetet, önmagát adja, a rosszindulatú kérdéseket úgy fordítja le, hogy a saját jó tulajdonságait hangsúlyozza velük. Emellett nem szabad magára venni a megjegyzéseket, lebegjen a szeme előtt: egyszer ez az interjú is véget ér.

További cikkeket az állásinterjúkról itt találhat! 

Állásajánlatok

Tartalomjegyzék
1
ÍGY ÉLJÜK TÚL AZ ÁLLÁSUNK ELVESZTÉSÉT
2
ÁLLÁSKERESŐ LETTEM
3
ÍGY LEGYEN TÖKÉLETES AZ ÖNÉLETRAJZUNK!
4
AZ ÁLLÁSINTERJÚ
5
REMÉNYEK ÉS KÉTSÉGEK – VAJON ÉN KAPOM MEG AZ ÁLLÁST?
Kérdésed maradt a saját elhelyezkedésedre vonatkozóan?

Akkor hívd a Soproni Jóleső Segítség Álláskereső Kékszámát, ahol tapasztalt és sokszínű tanácsadó csapat várja a hívásokat minden hétköznap 9 és 15 óra között.

Álláskereső kék szám: 06 40 201 110

Úgy érzed már felkészültél az álláskeresésre?

Akkor vágj bele, találd meg álmaid munkahelyét a Profession.hu kínálatában.

Támogatók
Az Álláskeresők Enciklopédiája nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül
Ezt keresték mások
Impresszum | Copyright 2015 allasiranytu.hu