Az álláskeresők enciklopédiája
Szakmai partnerek
Miben segíthetünk?
...az álláskereséssel kapcsolatban?

Hogyan keressünk?

hogyan kezdjünk hozzá az álláskereséshez, kihez fordulhatunk segítségért, hogyan keressünk új munkát? Íme 10 hasznos tipp!

1. Munkaügyi központ

Az álláskeresés első lépéseként érdemes regisztrálunk a lakhelyünk szerint illetékes munkaügyi központnál. Ez – amellett, hogy állásajánlatokat is kaphatunk – a munkanélküli ellátás szempontjából is fontos, hiszen csak akkor folyósítják az álláskeresési járadékot, ha bekerülünk a rendszerbe.

2. Karrier irodák, álláskeresési tanácsadás

Az álláskeresésre való felkészülésben segítenek a civilszervezetek, egyes önkormányzatok vagy a munkaügyi központ által működtetett „álláskereső klubok” és események. Itt az önéletrajzírásban, az állásinterjúra való felkészülésben és a munkakeresésben is segítenek.

3. Állásportálok, gyűjtőoldalak

Az állásportálokon találhatunk jó ajánlatokat. A nagyobb portálokon (mint például a Profession.hu) sok ezer ajánlat közül válogathatunk. Vannak szakmunkásoknak, betanított munkásoknak, de diplomás álláskeresőknek, illetve vezetőknek szóló munkák is. A részletes kereséssel testre szabhatjuk, hogy milyen területen keresünk állást, melyik városban dolgoznánk. Egyes hirdetéseknél még azt is közlik a munkaadók, hogy mekkora fizetést kínálnak. A jelentkezés is egyszerű, e-mailben, vagy pedig a portál saját rendszerén keresztül tehetjük meg.

Léteznek olyan gyűjtőoldalak is (például a Jobmonitor), ahol több állásportál ajánlatai közül szemezgethetnek az álláskeresők. Ez azért nagyon jó, mert egy helyen találjuk meg az összes hirdetést, nem kell egyszerre több honlap kínálatát böngésznünk.

4. Apróhirdetési újságok

Főleg az találhat érdekes álláshirdetéseket az apróhirdetési újságokban, aki fizikai munkát, szakmunkát keres. Persze diplomás dolgozókat is toboroznak ilyen módon, bár ők ezeken a felületeken kevesebb pozíciót találhatnak. Apróhirdetési újságokat olvasgathatunk az interneten is, és vannak nyomtatott lapok is (napilapok vagy hirdetési újságok). Nagyon figyeljünk azonban, mert néha lehúzós, átverős ajánlatokba is belefuthatunk – főként az ingyenesen feladható hirdetések között.

5. Munkaerő-közvetítők

Ha valaki munkaerő-közvetítő céghez jelentkezik, akkor nem biztos, hogy azonnal állásajánlatot is kap. A jelentkező első körben bekerül egy adatbázisba. A közvetítő cégnek a munkaadó arra ad megbízást, hogy egy vagy több pozícióra keresse meg a tökéletes munkavállaló(ka)t. Az adatbázisból ekkor kikeresik azt a személyt, aki megfelel a munkaköri leírásnak, és a képességei és a képzettsége is olyan, amilyenre szükség van.

6. Töltsük fel az önéletrajzunkat

Regisztráljunk adatbázisokba, töltsük fel az önéletrajzunkat! Tegyük láthatóvá magunkat! A cégek kiválasztási szakemberei nagyon gyakran böngészik ezeket, és ha valakinek az anyaga megtetszik nekik, akkor azt megkeresik.

7. Keressük meg közvetlenül a cégeket

Ha tudjuk, hogy melyik szektorban szeretnénk állást találni, keressük meg közvetlenül azokat a cégeket, amelyek az adott területen működnek. Nézegessük a kiválasztott vállalatok karrieroldalát, ott feltüntetik az üres pozícióikat. Akkor se keseredjünk el, ha épp nem találunk megfelelő ajánlatot, ugyanis nem minden állást hirdetnek meg. Küldjük el bátran a pályázatunkat ebben az esetben is!

8. Állásbörzék

Tavasszal és ősszel rendezik az állásbörzéket, elsősorban a felsőoktatási intézmények, de az önkormányzatok és a civilszervezetek is szerveznek olyan eseményeket, ahol az álláskeresők találkozhatnak a munkaadókkal. Az azonban ritka, hogy egy állásbörzén valaki alá is írja a munkaadóval a munkaszerződést, de ha szimpatikusak voltunk neki, akkor behívhat állásinterjúra.

9. Mindig legyen nálunk önéletrajz

Járjunk nyitott szemmel, és ha valahol azt látjuk kiírva vagy azt halljuk valakitől, hogy munkatársat keres, akkor azonnal be is tudjuk adni a pályázatunkat.

10. Használjuk a kapcsolatrendszerünket

A barátaink, ismerőseink is segíthetnek az álláskeresésben. Tudatosítsuk bennük, hogy épp munkát keresünk, de ne „támadjuk le” őket. A közösségi oldalak is nagyon hasznosak lehetnek ebben, a Facebook mellett a LinkedIn szakmai portál vagy a Munkatársaim.hu is.

További cikkek a témában:

Állásajánlatok

Tartalomjegyzék
1
ÍGY ÉLJÜK TÚL AZ ÁLLÁSUNK ELVESZTÉSÉT
2
ÁLLÁSKERESŐ LETTEM
3
ÍGY LEGYEN TÖKÉLETES AZ ÖNÉLETRAJZUNK!
4
AZ ÁLLÁSINTERJÚ
5
REMÉNYEK ÉS KÉTSÉGEK – VAJON ÉN KAPOM MEG AZ ÁLLÁST?
Kérdésed maradt a saját elhelyezkedésedre vonatkozóan?

Akkor hívd a Soproni Jóleső Segítség Álláskereső Kékszámát, ahol tapasztalt és sokszínű tanácsadó csapat várja a hívásokat minden hétköznap 9 és 15 óra között.

Álláskereső kék szám: 06 40 201 110

Úgy érzed már felkészültél az álláskeresésre?

Akkor vágj bele, találd meg álmaid munkahelyét a Profession.hu kínálatában.

Támogatók
Az Álláskeresők Enciklopédiája nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül
Ezt keresték mások
Impresszum | Copyright 2015 allasiranytu.hu