Az álláskeresők enciklopédiája
Szakmai partnerek
Miben segíthetünk?
...az álláskereséssel kapcsolatban?

Így találjunk munkát, ha már régóta nincs állásunk

Ha egy álláskereső már hosszabb ideje, hónapok óta nem talál munkát, tartós álláskeresőnek nevezzük. Legyünk türelmesek és ne adjuk fel!

A hosszú távú munkanélküliség lelkileg igen megterhelő lehet, a helyzetet ráadásul tovább nehezíti, hogy a munkaadók is hajlamosak megbélyegezni azokat a jelölteket, akik - sokszor önhibájukon kívül - már több mint egy éve kiestek a munkaerőpiacról.

Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint 101 ezer ember keres több mint egy éve munkát, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint viszont ennél többen vannak: a munkanélküliek közel fele, 150 ezer fő hosszú idő óta munkanélküli, és az álláskeresés átlagos időszaka 19,4 hónap.

Mit tehet egy tartósan munkanélküli?

1. Használjuk ki okosan az időnket

A legjobb módja annak, hogy kitöltsük a legutóbbi munkánk óta az önéletrajzunkban tátongó űrt, ha például önkéntes munkát vállalunk. Ez ugyan nem jár bevétellel, de kiváló alkalmat teremt a szakmai kapcsolatépítésre és növelhetik ismertségünket. És akár még egy állásajánlatot is kaphatunk – hiszen látják, hogy jól és elkötelezetten dolgozunk.

2. Tanuljunk valamit

Át kell gondolnunk, hogy mit szeretnénk a jövőben csinálni: maradni a kaptafánál, azaz a korábbihoz hasonló munkát végeznénk szívesen, vagy pedig belevágnánk valami újba.

  • Munkanélküliként olyan dolgot érdemes tanulni, amely belátható időn belül eredményt hoz, például valami kiegészítést a korábbi szakmához. Könnyebben el tud helyezkedni egy olyan raktáros, akinek például targoncavezetői képesítése is van, mint akinek nincs "speciális" tudása. (A munkaügyi központoknál pályázhatunk kedvezményes árú OKJ-s képzésekre.)
  • Ha elavult a szakmánk, és pályamódosítást tervezünk, mindenképp érdemes végiggondolni: ha valami új dolgot tanulunk meg, akkor adott esetben „középkorú pályakezdőként” több esélyünk lesz-e a munka világában, mint most. Ha egy olyan hivatást választunk, amire nagyon nagy a kereslet, akkor érdemes belevágni.
  • Az interneten találhatunk ingyenes nyelvtanulási lehetőségeket, illetve az informatikai tudásunkat is fejleszthetjük.

3. Kérjünk szakmai segítséget

Ha valamiért még nem tettük meg, regisztráljunk a munkaügyi központban. Léteznek egyéb intézmények is, ahol álláskeresési segítséget kaphatunk, alapítványok is szerveznek ingyenes tanácsadásokat, ahol önéletrajz-írási segítséget kaphatunk, teszteket tölthetünk ki arról, hogy miben vagyunk jók, próba-állásinterjúkon vehetünk részt.

4. Aktivizáljuk magunkat a közösségi médián

Növelni tudjuk elhelyezkedési esélyeinket, ha szakmai közösségi oldalakra regisztrálunk. A cégek ugyanis napjainkban már aktívan használják toborzásra ezeket a felületeket. Jelöljük be a szakmánkhoz tartozó cégeket és kövessük az aktuális híreiket, hirdetéseiket.

5. Legyünk türelmesek és ne adjuk fel!

A hosszú, sikertelen munkakeresés romba döntheti az önbecsülésünket, éppen ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne veszítsük el hitünket és lelkesedésünket. Nagyon nehéz, de próbáljunk pozitívak maradni, ugyanis ha az állásinterjún egy kiégett, depressziós jelentkezővel találkozik a cég képviselője, akkor nagy az esély rá, hogy nem akar majd együtt dolgozni vele.

6. Csak akkor vállalkozzunk, ha biztosak vagyunk a sikerben

Fontos, hogy vállalkozást csak az indítson, akinek egy olyan régóta dédelgetett terve van, amire eddig nem volt ideje. Hitelből, kényszerből, kiforratlan ötletekkel ne kezdjünk bele!

További érdekes cikkek:

Állásajánlatok

Tartalomjegyzék
1
ÍGY ÉLJÜK TÚL AZ ÁLLÁSUNK ELVESZTÉSÉT
2
ÁLLÁSKERESŐ LETTEM
3
ÍGY LEGYEN TÖKÉLETES AZ ÖNÉLETRAJZUNK!
4
AZ ÁLLÁSINTERJÚ
5
REMÉNYEK ÉS KÉTSÉGEK – VAJON ÉN KAPOM MEG AZ ÁLLÁST?
Kérdésed maradt a saját elhelyezkedésedre vonatkozóan?

Akkor hívd a Soproni Jóleső Segítség Álláskereső Kékszámát, ahol tapasztalt és sokszínű tanácsadó csapat várja a hívásokat minden hétköznap 9 és 15 óra között.

Álláskereső kék szám: 06 40 201 110

Úgy érzed már felkészültél az álláskeresésre?

Akkor vágj bele, találd meg álmaid munkahelyét a Profession.hu kínálatában.

Támogatók
Az Álláskeresők Enciklopédiája nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül
Ezt keresték mások
Impresszum | Copyright 2015 allasiranytu.hu