Az álláskeresők enciklopédiája
Szakmai partnerek
Miben segíthetünk?
...az álláskereséssel kapcsolatban?

Így készüljünk fel az állásinterjúra!

Amikor megcsörren a telefon, megérkezik a várva várt e-mail, hogy behívnak állásinterjúra, első reakciónk a megkönnyebbülés. Hiszen oly sok erőfeszítés után végre visszajelzést kaptunk, és egy újabb sikeres lépést tettünk az állás megszerzése felé.

Mindannyian a legjobb formánkat akarjuk hozni: nem elég a szakmába vágó képzés, a referenciák, a gyakorlat, el is kell adni magunkat az interjún! Aki ekkor hátradől és lazít, a lehető legrosszabb taktikát választja.

Íme 5 tipp, hogyan készüljünk fel!

1. Ismerjük meg a céget

Nincs annál kellemetlenebb, ha az állásinterjún valaki nincs tisztában azzal, hogy mi is a profilja a cégnek. A személyes találkozás előtt mindenképp keressünk rá a neten vállalat honlapjára, ám nem elég a weboldalukat megnézni, ismerni kell a cégről írott újságcikkeket is. A legtöbb vállalkozás (főként a nagyobb multik) az úgynevezett „küldetésükről” is nyilatkoznak itt. Ebből megtudhatjuk, milyen értékeket tartanak fontosnak, vannak-e társadalmi felelősségvállalási (CSR) programjaik, vagy épp díjazzák-e az önkéntes munkát. Néha az interneten keresztül a dolgozók is elmondják a véleményüket arról, miért jó ott dolgozni – ebből is tanulhatunk. Ha az interjúztató megszólalt már a médiában, akkor kideríthetjük, hogy mi a véleménye egyes, minket is érintő kérdésekről.

2. Írjuk össze a kérdéseinket

Nézzük át alaposan az álláshirdetést, hogy minden követelmény világos-e számunkra. Gyűjtsük össze a kérdéseinket, melyeket az interjún fel szeretnénk majd tenni. Milyen kérdéseket tegyek fel? Íme néhány példa!

3. Készüljünk fel a várható kérdésekből

Vannak általános kérdések egy állásinterjún, ezekre fel lehet készülni. Nem szabad azonban bemagolni a személyiségünktől teljesen eltérő válaszokat, vagy épp a sablonokat, mert elveszítjük a hitelünket. A váratlan, netán arrogáns, támadó jellegű kérdésekre nehezebb a felkészülés, de nem lehetetlen. Érdemes elpróbálni a beszélgetést megelőző napokban a teljes interjút egy ismerősünkkel, ezzel megkönnyíthetjük a helyzetünket.

A leggyakoribb interjúkérdésekről és a jó válaszokról itt olvashat!

4. Ismerjük a saját önéletrajzunkat

Sajnos tipikus hiba, hogy a pályázók nem emlékeznek mit írtak az önéletrajzukba. Elképzelhető, hogy régen készítették a pályázati anyagot, és az évszámok, cégek, képzések sorrendje már nem jut eszükbe, vagy nem tudják, hogy pontosan milyen készségeket írtak bele. Ez hatványozottan igaz azokra, akik segítséget kértek az önéletrajz elkészítéséhez – ami persze nem baj, csak fontos, hogy meg kell tanulni, mi szerepel a dokumentumban.

Az álláskeresés során sokszor papírra vetettük már a tulajdonságainkat, beszámoltunk a képességeinkről, a terveinkről – ám most ezt szóban kell megtennünk. Sőt be kell bizonyítanunk, hogy minden igaz, ami az önéletrajzunkban szerepel. Az egészséges önbizalommal, önképpel rendelkező embereknek ezzel nem lesz gondja. Higgyük el, hogy a miénk lehet az állás!

5. Vezessük le a stresszt

Nem mindenki stresszel a megmérettetések előtt, aki igen, annak érdemes az interjút megelőző napon valamiképp kikapcsolódni, színházba, moziba menni. Az is segíthet, ha többször is eljátsszuk, mi történhet az interjún, így magabiztosabban szerepelhetünk. Az idegesség levezetéseként soha nem szabad alkoholt fogyasztani, vagy nyugtatót, altatót bevenni lefekvés előtt, mert ezek csökkenthetik a koncentrációt. És akár el is aludhatunk miattuk „nagy nap” reggelén, ami késéshez vezethet, és egy „szétcsúszva” érkező pályázó hamar kiesik a rostán.

A stresszoldásról szóló cikkünket itt találja!

További hasznos cikkek:

Állásajánlatok

Tartalomjegyzék
1
ÍGY ÉLJÜK TÚL AZ ÁLLÁSUNK ELVESZTÉSÉT
2
ÁLLÁSKERESŐ LETTEM
3
ÍGY LEGYEN TÖKÉLETES AZ ÖNÉLETRAJZUNK!
4
AZ ÁLLÁSINTERJÚ
5
REMÉNYEK ÉS KÉTSÉGEK – VAJON ÉN KAPOM MEG AZ ÁLLÁST?
Kérdésed maradt a saját elhelyezkedésedre vonatkozóan?

Akkor hívd a Soproni Jóleső Segítség Álláskereső Kékszámát, ahol tapasztalt és sokszínű tanácsadó csapat várja a hívásokat minden hétköznap 9 és 15 óra között.

Álláskereső kék szám: 06 40 201 110

Úgy érzed már felkészültél az álláskeresésre?

Akkor vágj bele, találd meg álmaid munkahelyét a Profession.hu kínálatában.

Támogatók
Az Álláskeresők Enciklopédiája nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül
Ezt keresték mások
Impresszum | Copyright 2015 allasiranytu.hu