Az álláskeresők enciklopédiája
Szakmai partnerek
Miben segíthetünk?
...az álláskereséssel kapcsolatban?

Így kezeljük a stresszt az állásinterjún

A stressz egyesekből kimagasló teljesítményt vált ki, míg mások leblokkolnak és katasztrofális eredményt produkálnak. Hogyan kezeljük a stresszt?

Behívtak az állásinterjúra. A nagy öröm után lassan elkezdődik az idegesség, hiszen a személyes találkozáskor hatalmas a tét. Könnyen úrrá lehet rajtunk a stressz, amely belső bizonytalanságot okoz és megnöveli a hibázás lehetőségét.

Íme 3 tipp az állásinterjú előtti stresszkezelésre!

1. Próbáljunk meg mindenre felkészülni

Nagyon fontos, hogy előzetesen készüljünk fel és alaposan gondoljuk át, hogy mi várható az interjún, a kérdésekre mit fogunk válaszolni, legyünk tisztában a saját értékeinkkel, tapasztalatainkkal és kompetenciáinkkal. Ha ezekkel tisztában vagyunk, akkor magabiztosan, optimistán és hitelesen fogunk tudni részt venni az állásinterjún. Nagyon fontos az optimizmus, a jövőbe vetett hit, és a töretlen lelkesedés és a magabiztosság.

Játsszuk el egy ismerősünkkel, barátunkkal, hogy mi történik majd az állásinterjún, a tükör előtt állva beszéljünk magunkról, találjunk ki jó válaszokat a várható kérdésekre. Vegyük fel diktafonnal a válaszainkat, és hallgassuk vissza, elemezzük ki, hogy mit és hogyan mondtunk, jó lesz-e így. A felgyülemlett adrenalint fordítsuk a teljesítmény növelésére. A stresszel járó testi tünetek (feszültség, émelygés, szapora szívverés) adrenalin hatására alakulnak ki és felkészítik a szervezetet a harcra.

2. Relaxáljunk

A stressz testi tüneteit relaxációs módszerekkel kordában tudjuk tartani: ha az interjú reggelén szapora szívveréssel ébredünk, lélegezzünk mélyeket és vizualizáljuk aznapi sikereinket. Képzeljük el a szobát, az interjúztatót és persze saját magunkat, amit nyugodtan és mosolyogva válaszolunk a kérdésekre. Gondoljunk arra, ha behívtak interjúra, ez már jó jel! Egy komoly akadályt máris sikerrel vettünk. Koncentráljunk arra, hogy mit tudunk, milyen szakmai ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkezünk.

3. Tereljük el a gondolatainkat

Érdemes az interjút megelőző napon valamiképp kikapcsolódni, színházba, moziba menni. Az alkoholhoz soha nem forduljunk a stresszoldás érdekében. Fontos, hogy ne azon agyaljunk, hogy mi fog történni, pihenjük ki magunkat. Ez azért is fontos, mert a legjobb formánkat kell hozni – amit kialvatlanul, esetleg másnaposan, vagy úgy, hogy reggel elaludtunk, nem tudjuk produkálni.

A gondokat, bajokat, magánéleti zűröket hagyjuk az ajtón kívül. Csak az épp megoldandó feladatra koncentráljunk. Bármennyire is stresszes a helyzet, próbáljunk mosolyogni, ez ugyanis oldja a feszültséget és magabiztosabbnak tűnünk.

További cikkek a témában:

Állásajánlatok

Tartalomjegyzék
1
ÍGY ÉLJÜK TÚL AZ ÁLLÁSUNK ELVESZTÉSÉT
2
ÁLLÁSKERESŐ LETTEM
3
ÍGY LEGYEN TÖKÉLETES AZ ÖNÉLETRAJZUNK!
4
AZ ÁLLÁSINTERJÚ
5
REMÉNYEK ÉS KÉTSÉGEK – VAJON ÉN KAPOM MEG AZ ÁLLÁST?
Kérdésed maradt a saját elhelyezkedésedre vonatkozóan?

Akkor hívd a Soproni Jóleső Segítség Álláskereső Kékszámát, ahol tapasztalt és sokszínű tanácsadó csapat várja a hívásokat minden hétköznap 9 és 15 óra között.

Álláskereső kék szám: 06 40 201 110

Úgy érzed már felkészültél az álláskeresésre?

Akkor vágj bele, találd meg álmaid munkahelyét a Profession.hu kínálatában.

Támogatók
Az Álláskeresők Enciklopédiája nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül
Ezt keresték mások
Impresszum | Copyright 2015 allasiranytu.hu