Az álláskeresők enciklopédiája
Szakmai partnerek
Miben segíthetünk?
...az álláskereséssel kapcsolatban?

Így mutatkozzunk be az állásinterjún

Állásinterjún az első információt a bemutatkozás során adjuk magunkról. Nem mindegy, hogy mit és hogyan mondunk!

A bemutatkozás kulcsfontosságú, mert akaratlanul is olyan dolgokat hangsúlyozunk saját magunkkal kapcsolatban, amelyekből a másik fél következtetni tud az önértékelésünkre és a saját magunkkal kapcsolatos kétségeinkre.

Az interjú első 15 másodperce a leginkább sorsdöntő. Az emberek 90 százaléka az első 4 másodpercben formál véleményt rólunk, és ez a benyomás 60-80 százalékban nem szavakból, hanem benyomásokból áll.

Íme 3 tipp, hogyan mutatkozzunk be!

1. Belépés

Amikor behívnak bennünket egy terembe, lépjünk be habozás nélkül. Ne álljunk meg az ajtóban, legyünk határozottak. Már ebben a pillanatban bemutatjuk önbizalmunkat a másik félnek: ha megtorpanunk, sebességet váltunk, toporgunk a küszöbön, bizonytalannak fognak tartani. Haladjunk céltudatosan befelé, és tartsuk meg a lendületes sebességünket is.

2. Figyeljünk a testbeszédre

Nagyon fontos a testbeszéd (metakommunikáció). Az üzeneteink jelentősebb részét (kb. 60 százalék) a testbeszédünk - azaz a hangszínünk, a testtartásunk, a mosolyunk, a kézfogásunk, a szemkontaktusunk - közvetíti. Különösen egy interjú helyzetben fontos, hogy tudatában legyünk a testbeszédünknek.

Tippek:

  • A bemutatkozáskor a kézfogásunk is árulkodik rólunk. Viszonozzuk a szorítást ugyanúgy, amilyen erősséggel a másik fél teszi. Hagyjuk az illetőre, hogy milyen sokáig tartson a kézfogás. Fontos az is, hogy soha ne fogjunk kezet az íróasztalon átnyúlva, mert ez olyan, mintha átengednénk az irányítást annak, akihez érkeztünk.
  • Használjunk egyszerű, irányított gesztusokat, üljünk egyenesen és mosolyogjunk. A keresztbe tett kar és láb kerülendő.
  • Legyen a hangunkban erő, lendület. A válaszadásnál a hangszín változtatásával, a beszéd ütemének váltogatásával, vagy szünetek tartásával is fenntarthatjuk az érdeklődést, vagy hangsúlyozhatunk bizonyos dolgokat.

3. Ne öntsünk egyszerre minden információt az interjúztatóra

A rövid bemutatkozások a leghatásosabbak. Törekedjünk arra, hogy csak a lehető legminimálisabb információt adjuk át a másik félnek az első mondatokkal. Ennek célja nem a távolságtartás, hanem az, hogy a bemutatkozást követő beszélgetés során áruljunk el magunkról többet.

Tipp:

  • Ne saját magunk fényezésében merüljön ki egy állásinterjún a bemutatkozásunk. Természetesen fontos, hogy elért eredményeinket bemutassuk, de maradjunk szerények.

4. Koncentráljunk a beszélgetőpartnerre

Egy bemutatkozás során mindig a másik fél legyen a legfontosabb. Kérdezzünk és figyeljünk a válaszaira. A legjobb kapcsolatok soha sem a beszédből, hanem az odafigyelő meghallgatásból származnak. Hajlamosak vagyunk a bemutatkozás során csak magunkra figyelni és könnyen elfeledkezünk arról, hogy valójában a minket hallgató másik félnek adunk tájékoztatást.

Tipp:

  • jól működik, ha az első tizenöt másodpercben kétszer is kimondjuk az illető keresztnevét.

Állásajánlatok

Tartalomjegyzék
1
ÍGY ÉLJÜK TÚL AZ ÁLLÁSUNK ELVESZTÉSÉT
2
ÁLLÁSKERESŐ LETTEM
3
ÍGY LEGYEN TÖKÉLETES AZ ÖNÉLETRAJZUNK!
4
AZ ÁLLÁSINTERJÚ
5
REMÉNYEK ÉS KÉTSÉGEK – VAJON ÉN KAPOM MEG AZ ÁLLÁST?
Kérdésed maradt a saját elhelyezkedésedre vonatkozóan?

Akkor hívd a Soproni Jóleső Segítség Álláskereső Kékszámát, ahol tapasztalt és sokszínű tanácsadó csapat várja a hívásokat minden hétköznap 9 és 15 óra között.

Álláskereső kék szám: 06 40 201 110

Úgy érzed már felkészültél az álláskeresésre?

Akkor vágj bele, találd meg álmaid munkahelyét a Profession.hu kínálatában.

Támogatók
Az Álláskeresők Enciklopédiája nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül
Ezt keresték mások
Impresszum | Copyright 2015 allasiranytu.hu