Az álláskeresők enciklopédiája
Szakmai partnerek
Miben segíthetünk?
...az álláskereséssel kapcsolatban?

Így telefonáljunk!

Hogy vegyük fel a telefont? Hibázhatunk? Mit mondjunk, ha épp rosszkor telefonálnak?

A telefonos interjút sokan nem tartják fontosnak, ám valójában nagyon is az: a beszélgetés alapján dönti el a HR-es, hogy behívja-e a pályázót egy személyes találkozóra, vagy megbeszél-e vele egy újabb telefonos interjút. Ha rosszul szerepelünk, akkor komoly esélyünk van arra, hogy nem jutunk tovább a kiválasztási folyamat következő körébe.

5 tipp arra, hogy sikerrel vegyük az álláskeresés első megmérettetését, a telefonos állásinterjút.

1. Nem baj, ha épp nem tudunk beszélni

Nem igaz, hogy egy álláskeresőnek állandóan „rendelkezésre kell állnia”. Ha a HR-es éppen olyan tevékenység közben hívja, amikor nem tud beszélni, nyugodtan kérje meg a beszélgetőtársát, hogy x idő múlva hívja vissza - hogy nyugodtan és összeszedetten tudjon beszélni és válaszolni a kérdésekre. Akár meg is nevezheti, hogy éppen mit csinál, például pénztárnál fizet, vagy valamilyen ügyfélszolgálaton éppen őt szólítják stb.

2. Mutatkozzunk be, ha ismeretlen számról hívnak

Minden esetben mutatkozzunk be, amikor felvesszük a telefont. Mindig magázódva beszéljünk az interjúztatóval, a tegezés csak akkor elfogadott, ha a kérdező fél ajánlja fel. A túlságosan lezser szóhasználat is rossz benyomást tehet az interjúztatóra.

3. Szakmailag is készüljünk fel

Első hívás esetén általában az interjúztató elmondja a munkakörhöz kapcsolódó legfontosabb ismérveket és ehhez kapcsolódóan olyan kérdések hangoznak el, mint például nyelvtudás, a munkavégzés helye elfogadható-e a jelölt számára, egyáltalán érdekli-e az illetőt az adott álláslehetőség. Az első beszélgetést követően vagy személyes, vagy telefonos interjúra kérik a jelöltet, de minden esetben előre egyeztetett időpontban. Inkább már ezeken az interjúkon beszélnek a szakmai tapasztalatokról a felek.

A pályázó minden interjú előtt nézze meg az adott cég honlapját, érdemes beleolvasni a cég történetébe és nagyon hasznos - amennyiben van ilyen lehetőség - a sajtós megjelenéseket megnézni a vállalatra vonatkozóan. Általában rendelkezésre áll valamilyen leírás a pozícióról is, ám ez sok esetben nagyon általános, ezért érdemes kérdésekkel készülni a pontosítás érdekében. A megpályázott pozíció milyensége is befolyásolja a telefonos interjú tartalmát, melyet azonban előre szoktak jelezni a jelölteknek az interjúra történő felkészülés kapcsán.

4. Tartsuk észben, hová jelentkeztünk

A saját önéletrajzát ismerje az álláskereső, ha ugyanis maga sem tudja mit írt le, komolytalanná válik, és megkérdőjelezi az igazságtartalmát a leírtaknak. Ha az álláskereső összekeveri a munkáltatókat, az nem segíti őt a kedvező elbírálásban, mert azt mutatja, hogy nem összeszedett, nem figyel oda a saját álláskeresési folyamatára. Például írjuk le egy füzetbe, hogy mikor hova jelentkeztünk, az egyes állások kapcsán kivel beszéltünk. Ugyanis 1-2 hét elteltével már nem fogunk rá emlékezni. Vegyük komolyan az álláskeresést!

Hatalmas hiba, ha a jelentkező az előre egyeztetett időpontban nem érhető el. Elgondolkodhat azon is a HR, hogy valóban olyan emberre van-e szüksége a cégének, aki nem a saját számát adja meg, hanem például az anyukájáét vagy feleségéét.

5. Teremtsünk nyugodt körülményeket

Gyakran előfordul, hogy nem oldják meg az álláskeresők a nyugodt, csendes hátteret a beszélgetéshez, közben felvesznek más telefonokat. Ha Skype-on keresztül folyik interjú, akkor előtte mindenképpen érdemes előtte kipróbálni (főleg ha valaki nem vagy csak nagyon ritkán használja), hogy ne az interjú előtt/során szembesüljön esetleges technikai problémákkal.

További hasznos cikkek:

Állásajánlatok

Tartalomjegyzék
1
ÍGY ÉLJÜK TÚL AZ ÁLLÁSUNK ELVESZTÉSÉT
2
ÁLLÁSKERESŐ LETTEM
3
ÍGY LEGYEN TÖKÉLETES AZ ÖNÉLETRAJZUNK!
4
AZ ÁLLÁSINTERJÚ
5
REMÉNYEK ÉS KÉTSÉGEK – VAJON ÉN KAPOM MEG AZ ÁLLÁST?
Kérdésed maradt a saját elhelyezkedésedre vonatkozóan?

Akkor hívd a Soproni Jóleső Segítség Álláskereső Kékszámát, ahol tapasztalt és sokszínű tanácsadó csapat várja a hívásokat minden hétköznap 9 és 15 óra között.

Álláskereső kék szám: 06 40 201 110

Úgy érzed már felkészültél az álláskeresésre?

Akkor vágj bele, találd meg álmaid munkahelyét a Profession.hu kínálatában.

Támogatók
Az Álláskeresők Enciklopédiája nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül
Ezt keresték mások
Impresszum | Copyright 2015 allasiranytu.hu