Az álláskeresők enciklopédiája
Szakmai partnerek
Miben segíthetünk?
...az álláskereséssel kapcsolatban?

Jó tanácsok idegen nyelvű interjúhoz

Hazánkban az angol nyelvű állásinterjúztatás már legalább 20 éve jelen van a kiválasztási folyamatban, azóta az angol nyelv szerepe csak nőtt.

A legtöbb állásajánlatnál megkövetelik a nyelvtudást, leggyakrabban az angol nyelv ismerete szükséges.

A várható kérdésekre érdemes előre felkészülni, a kellő szókincset összegyűjteni, a válaszokat átgondolni és nyelvileg jól megfogalmazottá tenni. Nem érdemes kész mondatokat betanulni, de jól jön, ha a kellő szófordulatok automatikusan jönnek. Nem tanácsos túl bonyolult, a nyelvi szintünket meghaladó „töltelékszavakat” sem betanulni, mert nagyon kínos, ha ugyanezzel az eszközzel visszavág az interjúztató és nem értjük. Szintén veszélyforrás, hogy a sok töltelékszóval nem leszünk konkrétak, üres frázisokat puffogtatunk. Lehet használni ezeket, de ne erre építsük a mondanivalónkat, törekedjünk inkább a mondanivalónkat strukturáló, azt színesítő „töltelékszavakat” használni.

A középfokú, úgynevezett társalgási szintű nyelvtudás ma már szinte mindenhol alapkövetelmény, ezért ezt minimum szintnek tekintik. Az állásinterjún, ha angoltudásra van szükség, a legáltalánosabb az angol nyelvre való átváltás, amikor 5-10 percre a felvételiztető átvált és angolul teszi fel a szokásos interjúkérdéseket. Viszonylag ez a fajta nyelvtudás próba a legártalmatlanabb, de talán pont ezért nem veszik sokan komolyan a készülést rá. Ilyenkor a következmény a kudarcélmény, mert ha nem sikerül jól az átváltás, gyakran a második interjú lehetőségétől fosztja meg magát az álláskereső.

Ma már az is gyakori, hogy a teljes interjú angol nyelvű, különösen multinacionális cégeknél, illetve külkapcsolati orientáltságú cégnél számíthatunk hosszabb, akár 40-60 perces angol nyelvű interjúra is.

A felsőfokú nyelvtudás alacsonyabb a tárgyalási szintű nyelvtudásnál. Ezt pedig a szakmai nyelvtudás követi.

A tárgyalási szint esetén már olyan nyelvi, szakmai és tárgyalástechnikai tudással kell, hogy rendelkezzen a pályázó, hogy tárgyalási helyzetben az idegen nyelvi terep ne legyen számára akadály és közel úgy legyen képes levezetni, lebonyolítani a tárgyalást mintha azt anyanyelvén tenné.

Egy pénzügyi vagy műszaki vezetőnél a legfontosabb, hogy folyékonyan, és lehetőség szerint választékosan beszélje az angolt, de szinte mindegy, hogy milyen a jelentkező kiejtése. Ezeknél a szakmai vezetőknél még az is megengedhető, hogy nyelvtanilag olykor-olykor helytelenül beszéljenek - a lényeg, hogy érthetőek-e, és ők megértenek-e mindent. Egy értékesítési vezető vagy ügyvezető esetében ugyanakkor már a kiejtés és a nyelvtan is fontos szempont, hiszen az ügyfelekkel való tárgyalások közben aligha engedheti meg magának a cég, hogy egy kolléga a megmosolyogtató „Hunglisht” beszélje, vagy ne tudja választékosan kifejezni magát.

Gyakran nem elég magabiztos a jelentkezők nyelvismerete, azaz nem fejlődött még készségszintre. Emiatt sokan nagyon szépen, folyékonyan, nyelvtanilag helyesen beszélnek az interjú elején, de a végére elfáradnak, és belebonyolódnak a saját körmondataikba: ez egyértelmű jele annak, hogy egy idegen nyelvű környezetben nem állnák meg a helyüket.

Mivel a magyar nyelv teljesen másképpen épül fel logikailag, mint az angol, a leggyakoribb hibák a nyelvtanhoz kapcsolódnak, ha ezeket nem viszik túlzásba, a legtöbb esetben tolerálhatóak az állásinterjú során.

A telefonos idegen nyelvű interjú a legnehezebb, ugyanis nehezebben megy a hallás utáni megértés, ezt tetézi a telefonos kommunikáció, ahol a nonverbális jelek hiányoznak és kevés a visszajelzés.

További érdekes cikkek:

Állásajánlatok

Tartalomjegyzék
1
ÍGY ÉLJÜK TÚL AZ ÁLLÁSUNK ELVESZTÉSÉT
2
ÁLLÁSKERESŐ LETTEM
3
ÍGY LEGYEN TÖKÉLETES AZ ÖNÉLETRAJZUNK!
4
AZ ÁLLÁSINTERJÚ
5
REMÉNYEK ÉS KÉTSÉGEK – VAJON ÉN KAPOM MEG AZ ÁLLÁST?
Kérdésed maradt a saját elhelyezkedésedre vonatkozóan?

Akkor hívd a Soproni Jóleső Segítség Álláskereső Kékszámát, ahol tapasztalt és sokszínű tanácsadó csapat várja a hívásokat minden hétköznap 9 és 15 óra között.

Álláskereső kék szám: 06 40 201 110

Úgy érzed már felkészültél az álláskeresésre?

Akkor vágj bele, találd meg álmaid munkahelyét a Profession.hu kínálatában.

Támogatók
Az Álláskeresők Enciklopédiája nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül
Ezt keresték mások
Impresszum | Copyright 2015 allasiranytu.hu