Az álláskeresők enciklopédiája
Szakmai partnerek
Miben segíthetünk?
...az álláskereséssel kapcsolatban?

Kapunk visszajelzést, vagy sem?

Az álláskeresők nagyon gyakran úgy érzik: nem kapnak visszajelzést az álláskeresés során, nem tudják, miért nem őket választották ki. Pedig a bizonytalanság rosszabb, mint a biztos visszautasítás.

Fekete lyukba kerül az önéletrajzunk

Általános jelenség, hogy a beadott önéletrajzra nem érkezik válasz. Az álláskereső meglát egy hirdetést, úgy érzi, hogy ezt érdemes lenne megnézni közelebbről, elküldi az önéletrajzát, majd vár. Aztán vár továbbra is, mert semmi sem történik. Majd lemond a lehetőségről és magában dohog.

Ennek több oka is lehet. Kevés a betölthető állás, így egy-egy meghirdetett pozícióra – különösen, ha nem igényel különleges szaktudást – több százan is pályáznak. A HR-esek túlterheltek, már a beérkezett önéletrajzok olvasása is rengeteg idejüket felemészti, napokon át interjúznak, hogy megtalálják a megfelelő szakembert. Sokszor ilyen indokok miatt marad el a várva várt értesítés.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy aki az önéletrajz elküldése utáni 2 hétben nem kap választ, akkor már később sem fog. Kivételek persze mindig vannak, elképzelhető, hogy az önéletrajz elküldésével bekerül egy adatbázisba és majd hetekkel (esetleg hónapokkal) később keresik meg egy másik állással kapcsolatban.

Tanácsadó cégek esetében bevett gyakorlat, hogy a jelentkezés elküldése után egy automatikus válasz érkezik arról, hogy az önéletrajz megérkezett, és ha aktuális, akkor majd keresik. Ez egy fokkal megnyugtatóbb, így legalább az biztos, hogy az önéletrajz célba ért.

Az interjú utáni visszajelzés hiánya

Az állásinterjú után is előfordul, hogy nem kap visszajelzést a jelentkező. Ha az utolsó interjú után 8-10 napon belül nem jelentkezik a cég, akkor minden nappal csökken az esély az új állás megszerzésére.

Érdemes egy-két hét elteltével rátelefonálni az interjúztatóra, vagy e-mailben megkérdezni, hogy mikorra várhatunk választ. Nem érdemes agresszívnek lenni, felháborodottan telefonálni, hogy miért nincs visszajelzés, mert ezzel nem fogunk pozitív képet kialakítani magunkról.

Elképzelhető persze az is, hogy elhúzódik a kiválasztási folyamat vagy anyagi okokból törölték a pozíciót, és inkább belülről töltik be. Akkor erről is tájékoztatást kaphatunk.

Az is előfordulhat, hogy a cég felvett valakit, ám az új munkatárs mégsem nem állt munkába, mert időközben kapott egy jobb ajánlatot. Ilyenkor a cég „felmelegíti” a kapcsolatot azokkal a pályázókkal, akiket elvben alkalmasnak tartottak az adott munkakör betöltésére. Így lehet valaki hetekkel később is befutó – ám ez eléggé ritka.

Mit tegyek, ha nem hívnak vissza? Íme néhány tipp! 

Állásajánlatok

Tartalomjegyzék
1
ÍGY ÉLJÜK TÚL AZ ÁLLÁSUNK ELVESZTÉSÉT
2
ÁLLÁSKERESŐ LETTEM
3
ÍGY LEGYEN TÖKÉLETES AZ ÖNÉLETRAJZUNK!
4
AZ ÁLLÁSINTERJÚ
5
REMÉNYEK ÉS KÉTSÉGEK – VAJON ÉN KAPOM MEG AZ ÁLLÁST?
Kérdésed maradt a saját elhelyezkedésedre vonatkozóan?

Akkor hívd a Soproni Jóleső Segítség Álláskereső Kékszámát, ahol tapasztalt és sokszínű tanácsadó csapat várja a hívásokat minden hétköznap 9 és 15 óra között.

Álláskereső kék szám: 06 40 201 110

Úgy érzed már felkészültél az álláskeresésre?

Akkor vágj bele, találd meg álmaid munkahelyét a Profession.hu kínálatában.

Támogatók
Az Álláskeresők Enciklopédiája nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül
Ezt keresték mások
Impresszum | Copyright 2015 allasiranytu.hu