Az álláskeresők enciklopédiája
Szakmai partnerek
Miben segíthetünk?
...az álláskereséssel kapcsolatban?

A leggyakoribb hibák az önéletrajzban

Nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy tökéletes és hibátlan önéletrajzot küldjünk be az álláshirdetésekre. Ugyanis sok munkaadó első körben ez alapján szelektálja a beérkezett pályázatokat.

Nagyon figyeljünk oda arra, hogy az önéletrajzunk hibátlan legyen: ugyanis lehetünk akármilyen jó szakemberek, ha becsúszott néhány helyesírási vagy egyéb hiba, nem kapunk esélyt.

Íme az 5 leggyakoribb önéletrajz hiba:

1. Rossz helyesírás

Sok jelölt a helyesírási hibák miatt bukik el. Fontos, hogy az elkészült önéletrajzot olvassuk el még egyszer figyelmesen, ha kell, helyezzük ujjunkat minden egyes szóra. Fontos tudni, hogy a szövegszerkesztők helyesírás-ellenőrzője sem százszázalékosan megbízható. Mutassuk meg egy-két ismerősünknek (olyan személynek, akiről tudjuk, hogy jó a helyesírása), hiszen több szem többet lát, és lehet, hogy ők kiszúrják a hibákat, elgépeléseket. A kész dokumentumot esetleg mutassuk meg karrier-szakértőnek is. Az is segíthet, ha hangosan felolvassuk a szöveget.

2. Túl általános az önéletrajz, nem az adott állásra készült

Minden esetben próbáljuk meg az adott álláshirdetésre szabni az önéletrajzunkat! Figyelmesen olvassuk el, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni, milyen készségeket, végzettséget, tapasztalatot vár a munkaadó, és ezekre fókuszáljunk. Ha a HR-es kezébe kerül az önéletrajzunk, de nem látja a kulcsszavakat, akkor automatikusan arra gondolhat, hogy nem rendelkezünk az elvárt készségekkel vagy tulajdonságokkal.

Vannak olyan vállalatok, ahol a beérkező önéletrajzokat először egy elektronikus szűrőrendszeren futtatják át, így azok a pályázatok, melyek nem kapcsolódnak a kiírt álláshoz, automatikusan kiesnek. Ha az önéletrajzba nem írjuk bele az álláshirdetésben használt kulcsszavakat, úgy eshetünk ki a rostán, hogy emberi kézbe került volna a pályázati anyagunk.

3. Túl sok vagy túl kevés információ megadása

Tévhit, hogy az önéletrajznak mindenképpen 1 oldalasnak kell lennie. Ez a szabály a kezdő pozíciókra pályázókra, vagy azokra az álláskeresőkre vonatkozik, akik pár éves munkatapasztalattal rendelkeznek. Ha 6-7, vagy ennél több éve dolgozunk, a 2 oldalas dokumentum az indokolt. Ennél azonban ne legyen hosszabb, ugyanis a toborzásért felelős személynek néha több száz pályázatot kell átnéznie, és ha túl hosszúnak találja, nem fogja elolvasni.

Az önéletrajzban koncentráljunk az elmúlt 10-15 év releváns munkatapasztalatára, nem kell felsorolnunk minden állást, amelyet valaha betöltöttünk. Amennyiben 2 oldalas, figyeljünk az áttekinthetőségre, használjunk bekezdéseket, felsorolást. A számszerűsített eredmények meggyőzőek lehetnek, ám grafikonokkal és illusztrációkkal óvatosan bánjunk: az sem jó, ha túldíszített és emiatt áttekinthetetlen az önéletrajz.

4. Túlzott szerénység

Sokan vannak úgy, hogy nem szeretnek kérkedni az elért eredményeikkel, úgy gondolják, hogy a korábbi munkatapasztalatuk alapján egyértelmű, hogy jó szakemberek. Ne féljünk leírni, ha kitüntetésben vagy szakmai díjakban részesültünk. Ha a korábbi munkahelyen az előléptetésünket a kimagasló munkánknak köszönhettük, erre is feltétlenül térjünk ki.

5. Előnytelen, vagy nem az alkalomnak megfelelő fénykép

Soha ne csatoljunk nyaraláson, bulin készült fotót vagy családi fényképet, ne küldjünk túl régi fotót, de olyat sem, amelyen nehezen lehet felismerni minket. Nem a klasszikus igazolványképet várják a HR-esek, egy előnyös, profi portré is megfelelő. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor kérjük meg egy ismerősünket, hogy csináljon rólunk egy képet.

Fontos, hogy a fotó mérete ne legyen túl nagy, hiszen senki sem örül annak, ha óriásfájlokkal töltik meg a postafiókját.

További érdekes cikkek:

Önéletrajz mintákat itt találhatunk, a Profession.hu önéletrajz készítőjét pedig itt!

Állásajánlatok

Tartalomjegyzék
1
ÍGY ÉLJÜK TÚL AZ ÁLLÁSUNK ELVESZTÉSÉT
2
ÁLLÁSKERESŐ LETTEM
3
ÍGY LEGYEN TÖKÉLETES AZ ÖNÉLETRAJZUNK!
4
AZ ÁLLÁSINTERJÚ
5
REMÉNYEK ÉS KÉTSÉGEK – VAJON ÉN KAPOM MEG AZ ÁLLÁST?
Kérdésed maradt a saját elhelyezkedésedre vonatkozóan?

Akkor hívd a Soproni Jóleső Segítség Álláskereső Kékszámát, ahol tapasztalt és sokszínű tanácsadó csapat várja a hívásokat minden hétköznap 9 és 15 óra között.

Álláskereső kék szám: 06 40 201 110

Úgy érzed már felkészültél az álláskeresésre?

Akkor vágj bele, találd meg álmaid munkahelyét a Profession.hu kínálatában.

Támogatók
Az Álláskeresők Enciklopédiája nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül
Ezt keresték mások
Impresszum | Copyright 2015 allasiranytu.hu