Az álláskeresők enciklopédiája
Szakmai partnerek
Miben segíthetünk?
...az álláskereséssel kapcsolatban?

Mennyi időt töltsünk álláskereséssel?

Bár a pihenés, a regenerálódás is nagyon fontos, hogy új lendülettel, új erővel és lelkesedéssel fogjunk hozzá az álláskereséshez, elengedhetetlen, hogy elegendő időt szánjunk a munkakeresés folyamatára, hiszen ezzel növeljük az elhelyezkedési esélyeinket.

A szakemberek azt mondják: az álláskeresés is munka, tehát érdemes erre is szabályokat felállítanunk. Alakítsunk ki napirendet, és naponta néhány órát célzottan a munkakereséssel töltsünk. Ne aludjunk délig minden nap, mert ha sikerül újra elhelyezkedni, nagyon nehéz lesz megszokni az új napirendet.

1. Ne veszítsük el a napi rutint!

Ha megtehetjük, pihenjük ki magunkat az állásunk elvesztése utáni első egy-két hétben. Utána azonban alakítsunk ki egy napirendet, és naponta legalább 4-8 órát töltsünk aktív álláskereséssel.

2. Készítsünk stratégiát!

Állítsunk fel fontossági sorrendet az elvégzendő feladatok között, ne halogassuk a tennivalókat, tűzzünk ki célokat. Ha előre megtervezzük a napjainkat, és leírjuk, hogy milyen feladataink vannak, akkor sokkal gyorsabban haladhatunk a teendők elvégzésével. Készítsünk időbeosztást, napi terveket. Reggelente írjuk össze az aznapi feladatainkat, és tervszerűen haladjunk. Találjuk ki, hogy aznap hány telefonhívást fogunk elintézni.

3. Reális célok

Fontos, hogy reálisan elérhető célokat tűzzünk ki. Olyan állásokat pályázzunk meg, amelyekhez megfelelő képességekkel, képzettséggel és tapasztalattal rendelkezünk. Az álláskeresés elején érdemes feleleveníteni a korábbi munkahelyeinken elért sikereinket és kudarcainkat. Ezeket tegyük egy képzeletbeli mérleg serpenyőibe, és kiderül, hogy a pozitív vagy a negatív dolgok dominálnak-e. Ha az utóbbiak, akkor érdemes elgondolkodnunk, hogy a jövőben is olyan munkakörben szeretnénk-e dolgozni, mint korábban.

4. Jó úton járok?

Gondoljuk végig, hogy eddig mi mindent tettünk az álláskeresés érdekében. Ha azt érezzük, hogy nem jó úton járunk, próbáljunk meg változtatni, más stratégiát alkalmazni (például másképp kell-e beszélni a munkaadókkal, megfelelő-e az önéletrajzunk, megpróbáljunk-e más, alternatív álláskeresési módokat stb.).

Akkor se adjuk fel, ha már sok energiát fektettünk bele és még mindig nem sikerült elhelyezkedni. Ekkor érdemes elgondolkozni rajta, hogy vajon mi ennek az oka, és ha egyedül ez nem sikerül, akkor érdemes lehet tanácsadóhoz fordulni, hiszen az esetek nagy részében a sikertelenség nem a kompetenciáinkon múlik, hanem csupán az álláskeresésünk módszerén kell javítanunk.

 

5. Pihenjünk!

Az álláskeresés nagyon stresszes időszak, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy mennyi időt töltünk naponta a számítógép előtt, mit eszünk, mozgunk-e eleget. A munkakeresés megzavarhatja a napi alvásunkat, felboríthatja a család életét a bizonytalanság. Ezért nagyon fontos, hogy amennyire csak lehet, figyeljünk oda magunkra. Például hétvégén ne foglalkozzunk az álláskereséssel, adjunk magunknak 2 napot arra, hogy a család körében feltöltődjünk.

További érdekes cikkek:

Állásajánlatok

Tartalomjegyzék
1
ÍGY ÉLJÜK TÚL AZ ÁLLÁSUNK ELVESZTÉSÉT
2
ÁLLÁSKERESŐ LETTEM
3
ÍGY LEGYEN TÖKÉLETES AZ ÖNÉLETRAJZUNK!
4
AZ ÁLLÁSINTERJÚ
5
REMÉNYEK ÉS KÉTSÉGEK – VAJON ÉN KAPOM MEG AZ ÁLLÁST?
Kérdésed maradt a saját elhelyezkedésedre vonatkozóan?

Akkor hívd a Soproni Jóleső Segítség Álláskereső Kékszámát, ahol tapasztalt és sokszínű tanácsadó csapat várja a hívásokat minden hétköznap 9 és 15 óra között.

Álláskereső kék szám: 06 40 201 110

Úgy érzed már felkészültél az álláskeresésre?

Akkor vágj bele, találd meg álmaid munkahelyét a Profession.hu kínálatában.

Támogatók
Az Álláskeresők Enciklopédiája nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül
Ezt keresték mások
Impresszum | Copyright 2015 allasiranytu.hu