Az álláskeresők enciklopédiája
Szakmai partnerek
Miben segíthetünk?
...az álláskereséssel kapcsolatban?

Milyen a jó kísérőlevél?

A kísérőlevél - másnéven motivációs levél - megírása okozza a legtöbb fejtörést az álláskeresőknek. A többség az önéletrajz összeállítása után nem igazán tudja, mit is írjon ebbe a dokumentumba.

Íme 3 kérdés és a válaszok!

1. Miért van erre szükség?

A kísérőlevél célja az, hogy felkeltse a HR-es érdeklődését, hogy behívja a jelentkezőt egy személyes beszélgetésre. Másik célja, hogy az önéletrajzban felsorolt száraz, tényszerű információkat kiegészítve jobban megmutathatja saját magát is a pályázó.

2. Hogy kezdjek hozzá?

A kísérőlevél megírása előtt érdemes elgondolkodnunk, és választ keresnünk néhány kérdésre. Például: mire van szüksége a munkaadónak? Milyen készségeket, tudást, tapasztalatot vár el? Mik az én céljaim, mennyire illik korábbi tapasztalataimhoz a meghirdetett pozíció? Miért pont ennél a cégnél szeretnék dolgozni? Mi az, ami az adott vállalat termékében, filozófiájában vagy szervezeti kultúrájában megfogott engem?

A jó motivációs levél azt az érzetet kelti a cég képviselőjében, hogy a levél írója ismeri a cég hátterét és megvan benne a kellő motiváció, hogy az eddig szerzett szakmai tapasztalataival a vállalat problémáira és a kihívásokra hasznosítható megoldást tud kínálni.

3. Mit írjak bele?

Valójában azt kell megfogalmaznunk, hogy miért jár jól a munkaadó, ha minket választ, és azt is kifejtheti az álláskereső, hogy ő miért szeretne az adott vállalkozásnál dolgozni.

  • Egyéni, meggyőző és hatásos levelet kell írnunk.
  • A megfogalmazás legyen frappáns, logikus. Ne használjunk tagadást és feltételes módot, mert az bizonytalanságot sugall. Nagyon figyeljünk a helyesírásra és a hivatalos levél formai követelményeinek betartására.
  • Próbáljunk meg minden munkaadónak „személyre szóló” levelet írni. Ehhez érdemes kinyomoznunk annak a személynek a nevét, aki a toborzásért felelős.
  • Említsük meg, hogy hol találtuk az álláshirdetést.
  • Fejtsük ki, hogy miért szeretnénk a cégnél dolgozni, és miért jár jól a vállalkozás, ha minket alkalmaz.
  • Soha ne kezdjük a levelet bemutatkozással, a nevünk leírásával, hanem inkább a meghirdetett pozíció szempontjából jelentős képzettséggel vagy tevékenységgel. „Marketing szakértőként 10 év egészségügyben szerzett tapasztalattal a hátam mögött...”
  • Ne az önéletrajzban leírtakat ismételjük meg, hanem ragadjunk ki olyan példákat a korábbi munkahelyünkön végzett feladataink közül, vagy olyan készségeket, amelyek a megpályázott álláshoz elengedhetetlenek, és ezekről írjunk.
  • Csak igazat írjuk magunkról, mert a későbbiek, például az állásinterjú során azonnal kiderül, ha füllentettünk.

Léteznek kiváló kísérőlevél sablonok is, ezeket itt találja! Fontos azonban, hogy ezeket át kell írni, személyre kell szabni!

Állásajánlatok

Tartalomjegyzék
1
ÍGY ÉLJÜK TÚL AZ ÁLLÁSUNK ELVESZTÉSÉT
2
ÁLLÁSKERESŐ LETTEM
3
ÍGY LEGYEN TÖKÉLETES AZ ÖNÉLETRAJZUNK!
4
AZ ÁLLÁSINTERJÚ
5
REMÉNYEK ÉS KÉTSÉGEK – VAJON ÉN KAPOM MEG AZ ÁLLÁST?
Kérdésed maradt a saját elhelyezkedésedre vonatkozóan?

Akkor hívd a Soproni Jóleső Segítség Álláskereső Kékszámát, ahol tapasztalt és sokszínű tanácsadó csapat várja a hívásokat minden hétköznap 9 és 15 óra között.

Álláskereső kék szám: 06 40 201 110

Úgy érzed már felkészültél az álláskeresésre?

Akkor vágj bele, találd meg álmaid munkahelyét a Profession.hu kínálatában.

Támogatók
Az Álláskeresők Enciklopédiája nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül
Ezt keresték mások
Impresszum | Copyright 2015 allasiranytu.hu