Az álláskeresők enciklopédiája
Szakmai partnerek
Miben segíthetünk?
...az álláskereséssel kapcsolatban?

Önéletrajz tippek tartós munkanélkülieknek

Ha már régóta nem tudunk elhelyezkedni, akkor ugyan nehéz, de nem lehetetlen kitölteni az önéletrajzunkban tátongó lyukakat.

Minél hosszabb idő telik el állás nélkül, annál nehezebb visszatérni a mindennapi munka világába. A munkaadóknak is lehetnek fenntartásaik, tartanak attól, hogy a pályázó elszokott a napi munkába járás és feladatteljesítés rutinjától, nem tudják, hogy mi az igazság, miért maradt ki az az egy év. A munkában tartott szünet bekövetkezhet „külső körülmény” hatására, lehet, hogy valaki elveszíti a munkáját, lehet, hogy kisgyerekkel van otthon, de az is lehet, hogy beteg hozzátartozóját ápolja.

Íme 4 tipp a tartós álláskeresőknek!

1. Hónapok helyett évek

A hiányzó időszakok nem mutatnak jól az önéletrajzban, ám az eltitkolásuk rossz fényt vet a jelentkezőre. Ha vannak olyan hónapok, esetleg fél év, amelyet munkanélküliként töltöttünk, akkor megtehetjük, próbáljuk meg úgy megszerkeszteni az önéletrajzot, hogy csak az éveket jelöljük az egyes munkahelyeknél. Ez eltüntetheti a „lyukakat”.

Az is megoldás lehet, ha nem kronologikus, hanem projektalapú önéletrajzot készítünk. Ennek az a lényege, hogy az elvégzett feladatainkra, illetve a készségeinkre, képességeinkre fókuszálunk a korábbi munkáink bemutatáskor. Az évszámok ebben az esetben elveszítik a jelentőségüket, épp csak megemlítjük őket a dokumentumban.

2. Magyarázzuk meg a lyukakat!

Ha semmiképp sem tudjuk eltitkolni a munkahely nélkül eltöltött időt, akkor magyarázzuk meg. Fontos, erről az időszakról ne bocsánatkérő hangnemben nyilatkozunk! A munkaadó képviselőjének fel fognak tűnni a hiányzó évek, és ha nem kap rá megfelelő magyarázatot, akkor arra gondol: valamit titkol az álláskereső. A gyesen, gyeden lévő anyukák vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen alapesetben nem kellene a munkáltató orrára kötniük, hogy gyermekük van, ám az önéletrajz kronológiája alapján egy tapasztalat HR-es azonnal kiszúrja, hogy miért is eshetett ki 2-3 év.

3. Tudatosítsuk a munkaadóban, hogy nem kopott meg a tudásunk!

Ha ki is kerültünk a napi körforgásból, a kapcsolatot ne veszítsük el a szakmánkkal. Iratkozzunk fel hírlevelekre, járjunk el rendezvényekre, kövessük figyelemmel a szakmai újdonságokat.

Próbáljunk valamilyen tevékenységet találni, amely heti néhány órára elfoglaltságot nyújt: például írjunk szakmai blogot, vállaljunk alkalmi munkákat vagy kezdjünk el valamit tanulni, végezzünk önkéntes munkát,  járjunk el szakmai rendezvényekre, akár konferenciákra is - ezeket írjuk bele az önéletrajzba is! Ezzel tudatosítjuk a munkaadóban, hogy a hosszú távú álláskeresés miatt nem kopott meg a tudásunk, ugyanolyan naprakészek vagyunk a szakmánkban, mint a többi pályázó.

4. Soha ne hazudjunk!

A leggyakoribb hazugság az önéletrajzokban, hogy az álláskereső nem létező készségeket ír bele, de gyakori az is, hogy a korábbi pozícióban eltöltött időszakról füllentenek. Ha hazugságon ér minket a munkaadó, akkor a HR-esek legtöbbje eleve semmisnek tekinti a jelentkezésünket.

További tippek:

Állásajánlatok

Tartalomjegyzék
1
ÍGY ÉLJÜK TÚL AZ ÁLLÁSUNK ELVESZTÉSÉT
2
ÁLLÁSKERESŐ LETTEM
3
ÍGY LEGYEN TÖKÉLETES AZ ÖNÉLETRAJZUNK!
4
AZ ÁLLÁSINTERJÚ
5
REMÉNYEK ÉS KÉTSÉGEK – VAJON ÉN KAPOM MEG AZ ÁLLÁST?
Kérdésed maradt a saját elhelyezkedésedre vonatkozóan?

Akkor hívd a Soproni Jóleső Segítség Álláskereső Kékszámát, ahol tapasztalt és sokszínű tanácsadó csapat várja a hívásokat minden hétköznap 9 és 15 óra között.

Álláskereső kék szám: 06 40 201 110

Úgy érzed már felkészültél az álláskeresésre?

Akkor vágj bele, találd meg álmaid munkahelyét a Profession.hu kínálatában.

Támogatók
Az Álláskeresők Enciklopédiája nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül
Ezt keresték mások
Impresszum | Copyright 2015 allasiranytu.hu