Az álláskeresők enciklopédiája
Szakmai partnerek
Miben segíthetünk?
...az álláskereséssel kapcsolatban?

Pályakezdőként állást keresek

A legtöbb pályakezdőben felmerül a kérdés, hogy hogyan pályázzon egy állásra, milyen önéletrajzot írjon. Hiszen még nem nagyon van munkatapasztalata.

Fel kell tenni magunknak a kérdést: milyen irányba szeretnék elindulni? Milyen típusú vállalatnál dolgoznék szívesen? Ha a fiatal külföldiekkel akar dolgozni, többféle megközelítésmódot, munkamódszert megismerni, rendszeres tréningre van szüksége, átlátható tervezhető karrierutat akar, akkor érdemes a multinacionális vállalatok felé vennie az irányt.

Ha viszont a pályakezdő családias, kisebb munkahelyen képzeli el a jövőjét, ahol nagyobb a felelősség, de jobban támaszkodnak a már megszerzett szaktudására, akkor egy magyar vállalkozáshoz kell jelentkeznie.

De mit írjunk az önéletrajzba? Íme 4 tipp!

1. Részletesen írjunk a tanulmányokról, a sikerekről

Ne hagyjuk ki az önéletrajzból, ha egy jó hírű gimnáziumban vagy szakiskolában végeztünk, és az eredményeinket is említsük meg. Az iskolai versenyeket, díjakat (például az OKTV-n vagy a "Szakma Kiváló Tanulója" versenyen elért helyezést) is írjuk bele az önéletrajzba. A felsőoktatási tanulmányok esetében azt a területet emeljük ki, amellyel a legtöbbet foglalkoztunk, írjuk bele a pályázati anyagba a Tudományos Diákköri dolgozatunkat, illetve a szakdolgozatunkról is szóljunk, főként akkor, ha a téma illeszkedik a megpályázott munkakörhöz. Ha jó bírálatot kaptunk rá, akkor ezt is jelezzük.

2. Iskolai közösségi aktivitás

Említsük meg, ha aktívan részt vettünk a középiskolai osztályközösség életében. Írjuk bele az önéletrajzba, ha például szakkört vagy iskolaújságot alapítottunk, vagy épp megnyertük a diákigazgató-választást. Az egyetemi szakkollégiumi, hallgatói önkormányzati munka is fontos. Ha a pályázó tagja volt például az AIESEC-nek, az IAESTE-nek vagy más diákszervezetnek, az is jó pont a munkaadó szemében.

3. A gyakorlat is munkatapasztalatnak számít

"Nincs igazi munkahelyi tapasztalatom"- mondja sok pályakezdő. Ez általában nem teljesen igaz, mivel munkahelyi tapasztalatnak számít a nyári diákmunka, a szakmai gyakorlat, az önkéntes munka vagy akár a családi vállalkozásban, illetve diákszervezetben végzett tevékenységek is. A szakmai tapasztalatok megfogalmazása során adjunk betekintést az ott végzett munkába és ahol lehet, említsük meg az elért eredményeket.

A kötelező szakmai gyakorlatot munkahelyi környezetben töltik a diákok (a szakképzés és a felsőoktatás során is). Ha valaki például az adott iparág egyik meghatározó vállalatához kerül, akkor ott megismeri a szektor működését, illetve részt vesz a napi munkában. Ha pedig a szakdolgozatában az itt szerzett tapasztalatait írja meg, akkor ezt is bele kell írnia az önéletrajzába, hiszen releváns információt ad a felkészültségéről.

4. A hobbink jellemez minket

Logikus és stratégiai gondolkodásra vall, ha valaki sakkozik. A kitartást és a kihívások keresését jelenti, ha valamilyen extrém sportot űz a pályázó. Környezettudatosságot sugall, ha biciklivel közlekedik, és mindenképp jól tud csapatban dolgozni az a személy, aki kézilabdázik vagy egy formációs tánccsoport tagja. A kreativitását tükrözi, ha az álláskereső szabadidejében ékszereket készít, és az önzetlenségéről ad tanúbizonyságot, ha valamely alapítványnál önkénteskedik.

A jól megválasztott tevékenységek ismertetése azért is fontos, mert sok mindent elárulnak rólunk: azokról a képességeinkről, amelyek a munkavégzés során is fontosak lehetnek!

További hasznos információk:

Állásajánlatok

Tartalomjegyzék
1
ÍGY ÉLJÜK TÚL AZ ÁLLÁSUNK ELVESZTÉSÉT
2
ÁLLÁSKERESŐ LETTEM
3
ÍGY LEGYEN TÖKÉLETES AZ ÖNÉLETRAJZUNK!
4
AZ ÁLLÁSINTERJÚ
5
REMÉNYEK ÉS KÉTSÉGEK – VAJON ÉN KAPOM MEG AZ ÁLLÁST?
Kérdésed maradt a saját elhelyezkedésedre vonatkozóan?

Akkor hívd a Soproni Jóleső Segítség Álláskereső Kékszámát, ahol tapasztalt és sokszínű tanácsadó csapat várja a hívásokat minden hétköznap 9 és 15 óra között.

Álláskereső kék szám: 06 40 201 110

Úgy érzed már felkészültél az álláskeresésre?

Akkor vágj bele, találd meg álmaid munkahelyét a Profession.hu kínálatában.

Támogatók
Az Álláskeresők Enciklopédiája nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül
Ezt keresték mások
Impresszum | Copyright 2015 allasiranytu.hu